Kwart benzinestations te veel

Liter benzine onder € 1,30
20 januari 2016
Tanken op het werk
1 februari 2016

Kwart benzinestations te veel

Nederland heeft veel te veel benzinepompen. Economisch gezien zou het verantwoord zijn om er 1000 minder te hebben dan de huidige 4200. Dat zegt Erik de Vries, directeur van Nove, de branchevereniging van onafhankelijke benzinepomphouders. Veel tankstations hebben het moeilijk, zegt De Vries. “De concurrentie op prijs is sterk toegenomen doordat steeds meer tankstations onbemand zijn. Ook zijn auto’s zuiniger geworden, waardoor ze minder brandstof verbruiken, en zijn tankstations efficiënter geworden.”

Vergeleken met andere landen heeft ons land relatief veel benzinepompen. “In Duitsland verkoopt een tankstation 4 miljoen liter per jaar en bij ons maar 3 miljoen,” aldus De Vries.

Rusland
Hij verwacht niet direct dat op korte termijn veel tankstations failliet gaan. “We zien nu dat veel tankstations overgenomen worden door grote ketens. Vanuit Rusland is er veel belangstelling, bijvoorbeeld van Lukoil.” Pas in tweede instantie zullen die ketens gaan kijken welke rendabel genoeg zijn en welke niet, en er zullen pompen verdwijnen.

Het aantal onbemande tankstations zal verder stijgen. De Vries verwacht dat binnen vijf jaar 40 tot 50 procent van alle tankstations onbemand is. Nu is dat 30 procent. Tien jaar geleden was nog maar 5 procent van de stations onbemand.

Overdreven
Een andere brancheorganisatie, BOVAG, vindt de inschatting van De Vries dat er 1000 tankstations te veel zijn, overdreven. “Er zullen zeker wel wat tankstations afvallen, maar niet in die omvang”, aldus woordvoerder Paul de Waal.

In tegenstelling tot Nove verwacht de BOVAG dat juist onbemande stations zonder winkel zullen verdwijnen. “In de tankshops kan je geld verdienen. Daar kan je mensen mee lokken en daar haal je je rendement vandaan”, aldus de Waal.